Kinderen (8-12 jaar)

T-shirts bedrukking

Wat is er mooier dan je eigen T-shirt bedrukking ontwerpen. Dat kan al met een eenvoudige schaar, een vel papier, een viltstift en een scanner (van een papierprinter). We leren de kinderen omgaan met een Windows PC en een muis (geen iPad, Chromebook, of vergelijkbaar). Met enige training en wat hulp kan je kind een tekening vanuit de PC omtoveren naar een fantastisch ontwerp voor op het T-shirt. Als vervolgens de tekening wordt overgebracht naar de textielpers en het T-shirt wordt bedrukt, is er de verrukking over het geslaagde resultaat.

LEGO Mindstorms (en MakeyMakey, de Micro:Bit, en Littlebits)

Robotica is vooral populair onder de jongens. Met onze spullen kunnen ze zelf een eigen fantasie-robot / voertuig bouwen. Het programmeren van de robot is nog wel een klus en niet zo eenvoudig als de jonge bouwers bij voorbaat denken. Een flinke dosis doorzettingsvermogen is nodig om de robot te laten doen wat bedacht is. LEGO zelf geeft daarom aan dat het geschikt is voor 10+.

Ook de MakeyMakey, de Micro:Bit en Littlebits zijn voorhanden. Met deze elektronica leren de kinderen techniek te combineren met een creatief ontwerp.

Elektronische circuits assembleren

Manuele vaardigheden worden aangeleerd bij het op een printplaatje solderen van elektronische onderdelen. We leren de kinderen over stroomkringen, weerstandjes, polariteit, batterijen, LEDjes, en nog zo wat. Omdat we het heel plezierig vinden dat de kinderen veilig werken, wordt er bij deze techniek intensief gelet op de werkwijze en het gedrag van de kinderen. Vanwege deze inzet is het nodig dat meerdere kinderen tegelijk met deze techniek aan de slag gaan.

3D-ontwerp en 3D-printen

Het is zo leuk om kinderen de eerste stappen van het 3D-ontwerpproces bij te brengen. Gewend als ze zijn aan het platte beeldscherm vergt het van hen inbeeldingsvermogen om printbare 3D-objecten te maken. De kinderen krijgen als ze willen, en voldoende verantwoordelijkheidsbesef tonen, instructie in het gebruik van de 3D-printer.

Programmeren

Gelukkig beginnen basisscholen steeds meer met lessen programmeren. Programma’s als Scratch worden gebruikt om basis programmeervaardigheden aan te leren. Kinderen die zich geroepen voelen om hier bij ons verder in te bekwamen, laten wij kennis maken met o.a. de Arduino en de manieren om deze aan te sturen.

Gamen

Bij HET LAB Rotterdam wordt er niet gegamed. Niet omdat het geestdodend, verslavend of nietszeggend zou zijn (wat we dus niet vinden), maar omdat wij geen ondersteuning kunnen bieden.